Преди дни стана известно, че в Япония 70-годишна жена е починала

...
Преди дни стана известно, че в Япония 70-годишна жена е починала
Коментари Харесай

Първа жертва на вируса Оз: какво се знае за инфекцията с кърлежи?

Преди дни стана известно, че в Япония 70-годишна жена е умряла след заразяване с вируса Оз. Този случай е разгласен за първата гибел в света от рядката зараза с кърлежи. Дали обаче дамата в действителност е умряла от мистериозната зараза. Произходът на вируса Оз, признаците, какво се знае?

КАКВО съдебна експертиза СЛУЧИ С ПЪРВАТА ЖЕРТВА НА ОЗ В СВЕТА?

Според известия в японски новинарски канали, позоваващи се на министерството на опазването на здравето на префектура Ибараки, историята се е случила през лятото на 2022 година, когато жена отишла в здравно заведение, оплаквайки се от тресчица и отмалялост. Тя е диагностицирана с пневмония, само че след утежняване на положението й е приета в болница. Прегледът посочил, че на бедрото на дамата има кърлеж. Причината за гибелта е миокардит, т.е. инфектиране на сърдечния мускул, дамата умря 26 дни след хоспитализацията.

Според китайската осведомителна организация Xinhua, базирайки се на взаимен отчет на Министерството на здравеопазването, труда и общественото развиване на Япония и Националния институт по инфекциозни заболявания (NIID), оповестен на 23 юни 2023 година, гибелта на дамата година по-късно е приета за първата гибел на човек в света, обвързвана с вируса Оз.

ПРОИЗХОД НА ВИРУСА OЗ

За първи път е открит в Япония през 2018 година в кърлеж с твърдо тяло, Amblyomma testudinarium, открит в западната префектура Ехиме. В допълнение към Япония, този кърлеж се среща в Индонезия, Индия, Япония, Тайланд, Шри Ланка и Виетнам, обича да паразитира говеда и биволи. Имайте поради, че приказваме за разпространяване на кърлеж, само че не и на вирус. Не е наложително всички кърлежи от този тип да са инфектирани с вируса.

През 2022 година японски учени изследваха вируса Оз. Кръвните серуми бяха тествани за антитела против вируса Оз при хора, макаци, диви прасета и елени в префектура Ямагучи, прилежаща на Ехиме, където вирусът беше изолиран за първи път.

Оказа се, че двама ловци в префектурата са дали позитивен тест за антитела против вируса. Тоест хората се сблъскаха с тази болест и я пребориха. Антитела са открити и в кръвта на макаци (47,5%), диви прасета (60,5%) и цветен елен (73,7%).

Учените заключават, че сега кърлежите A. testudinarium, източниците на вируса Оз, най-често хапят хората в южните и западните елементи на Япония, където има най-вече животни с антитела против вируса, само че не и на север или на изток на страната. Освен това се отбелязва, че вирусът изисква в допълнение изследване, защото може да аргументи гибел при мишки, отбелязва КП. Антитела против вируса са открити при диви маймуни, диви прасета и елени в префектура Чиба покрай Токио, централните префектури Гифу и Мие, западните префектури Вакаяма и Ямагучи и югозападната префектура Оита. Въпреки това не е имало зараза нито измежду животните, нито измежду хората. Въпреки че измина съвсем година от гибелта на 70-годишна жена. Според японското министерство на опазването на здравето вирусът към момента не е открит отвън страната.

КАКВО съдебна експертиза ЗНАЕ ЗА СИМПТОМИТЕ НА ВИРУСА OЗ

Вирусът Оз е освен нов, само че и извънредно необичаен. Следователно учените към момента не са съумели да разпознават съответни признаци. Известно е, че умрялата жена се е оплаквала от висока температура и изнемощялост. В понятието тресчица лекарите нормално включват освен висока температура, само че и болки в костите и мускулите и така нататък Освен това се загатва, че пациентът е имал високо кръвно налягане. Като цяло всеки възрастен човек, откакто се е разболял от банална ARVI, ще откри този лист от признаци в себе си.

При по-младите ловци вирусът нормално се открива постфактум, посредством антитела в кръвта.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР